[...] z którego dopiero produkuje się odżywki białkowe - koncentraty i izolaty białek serwatkowych. Co to jest izolat białka serwatkowego? Suplementy zwane WPI, czyli whey protein isolate, stanowią jedną z najbardziej oczyszczonych form białek mleka. WPI to suchy proszek gotowy do wymieszania z wodą lub inną cieczą. Jest to suplement diety, [...]
[...] znikomy, bo kto je posiłek, który składa się w 75% z tłuszczów? Biorąc pod uwagę środowisko kulturystyczne, niezwykle mało prawdopodobne, by posiłek dostarczał tylko 10% protein, typowa jest zawartość od 20% do 30%. Jeśli już posiłek jest wysokowęglowodanowy, to rzadko zdarza się, by aż tak drastycznie ktoś ograniczał podaż tłuszczów. Z badań [...]
Diety ketogeniczne (KD) są bogate w tłuszcze (65%-80% energii) i ubogie w węglowodany (<50 g dziennie: 5%-10% energii), dostarczają umiarkowanej ilości protein. Naśladują metaboliczny stan głodu (wtedy pojawia się nasilone wykorzystanie tłuszczów jako źródła energii). Bywają stosowane w leczeniu padaczki. Wiadomo też, że wytwarzanie [...]
[...] zapewnia podaż białka serwatkowego, m.in. przez wpływ na zwiększenie ilości komórek satelitarnych w mięśniach. Referencje: Farup J1, Rahbek SK, Knudsen IS, de Paoli F, Mackey AL, Vissing K. „Whey protein supplementation accelerates satellite cell proliferation during recovery from eccentric exercise” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25063205
[...] aminokwasów, co jest korzystne np. w nocy, ale nie zaraz po zakończonym wysiłku. Dlatego nie ma idealnego rozwiązania, należy samodzielnie podejmować decyzje i dobierać proteiny/aminokwasy względem potrzeb. BCAA, czy białko serwatkowe? Wiele osób pyta, po co mi BCAA, skoro mam białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI lub ich mieszanki)? Bo BCAA to [...]
[...] mają minimalny wpływ na skład ciała. ( Niektóre wartości podane zostały w zaokrągleniu. ) Referencje: S. H. Faulkner i wsp. „The effect of passive heating on heat shock protein 70 and interleukin-6: A possible treatment tool for metabolic diseases?” https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23328940.2017.1288688 Luc J C van Loon J [...]
[...] 37232ñ2195 , U.S.A. Madzima TA1, Panton LB1, Fretti SK1, Kinsey AW1, Ormsbee MJ1. Br J Nutr. 2014 Jan 14;111(1):71-7. doi: 10.1017/S000711451300192X. Epub 2013 Jun 17. “Night-time consumption of protein or carbohydrate results in increased morning resting energy expenditure in active college-aged men.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23768612
Nielicznym znane jest wykorzystanie metody tzw. piku hormonalnego, który osiągamy poprzez trening dużych grup mięśniowych (jak np. nogi). Trik polega na tym, aby wraz z ciężką grupą mięśniową, na jednej sesji treningowej, dodać ćwiczenia partii mięśniowej, którą chcemy poprawić. Przykładowo, wykonujemy ciężki trening nóg, po którym wykonujemy [...]
Witaminie B12 przypisuje się wiele nieprawdziwych właściwości, niektórzy twierdzą, że leczy depresję, inni że raka. Niestety, w XXI wieku łatwo rozpowszechniają się plotki. Ogólnie przyjmuje się, iż niedobory witaminy B12 nie są powszechne, najczęściej występują u osób w wieku powyżej 60 lat oraz ograniczających produkty pochodzenia zwierzęcego. [...]
Cukrzyca jest chorobą, która dotyka milionów ludzi. W Polsce według oficjalnych danych jest to około 3 mln osób, jednak prawdopodobnie stan przedcukrzycowy mogą mieć kolejne miliony naszych rodaków. Nie wiemy, czy ta liczba jest właściwie oszacowana, tych osób może być więcej, tylko np. nie są zdiagnozowani. W XXI wieku wiele osób z dużą [...]
[...] cholesterolu (z tym związane są gigantyczne i niegasnące kontrowersje). Z reguły dla człowieka zdrowe są produkty jak najmniej przetworzone, o odpowiedniej zawartości protein, tłuszczów i węglowodanów. Z pewnością nie są zalecane napoje słodzone czy drobne przekąski bogate w sacharozę, fruktozę czy glukozę. Referencje: [...]
[...] W tygodniach 11–13 kaloryczność zwiększono do 1200 kcal/dzień i stopniowo wprowadzano owoce, warzywa i zboża. W tygodniach 14–16 badani stosowali dietę podtrzymującą 15% protein, 55% węglowodanów, 30% tłuszczów. W 17. tygodniu dokonano oceny. Jakie wyniki przyniosło stosowanie diety? Masa ciała spadła z ok. 100 kg do 85,5 kg (~14,5%), [...]
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]
[...] gdyż im wcześniej wykryje się problem, tym łatwiej będzie nad nim zapanować. Białko C-reaktywne Wskaźnik stanu zdrowia nazywany białkem C-reaktywnym (CRP; C-reactive protein) jest jednym z markerów stanów zapalnych w organizmie. Syntezowany jest przez wątrobę i jest jednym z pierwszych sygnałów świadczących o tym, że dochodzi do pewnych [...]
[...] odpornościowy, szybkość regeneracji po wysiłku, zmniejszanie stanu zapalnego czy odczuwanie bolesności mięśniowej (DOMS). Naukowcy spekulują nawet, iż aminokwasy zawarte w proteinach mają wpływ na stres oksydacyjny związany z treningiem biegowym (po podawaniu aminokwasów stwierdzono ekspresję genów związanych z syntezą związków [...]
[...] spoczynkowego wydatku energetycznego pomnożonego przez 1.5 – 2092 kJ (500 kcal dziennie). Diety zawierały takie same makroskładniki: 50-55% węglowodanów, 20-25% protein i mniej, niż 30% z tłuszczów. Dzienna podaż błonnika wynosiła od 30 do 40 g. Ilość tłuszczu w wątrobie mierzono przy użyciu protonowej spektroskopii rezonansu [...]
Nie jest niczym odkrywczym, że białka nie brakuje w tradycyjnej żywności, ale kiedy się spieszysz i musisz zjeść coś na szybko, to odżywka białkowa jest świetnym rozwiązaniem. Wystarczy porcja białka w proszku zmiksowana z owocami lub płatkami, żeby uzyskać wartościowy posiłek. Choć na rynku dominuje białko serwatkowe i sojowe, to producenci [...]
[...] przyczyn katabolizmu należy trening na czczo, gdy mamy najwyższe stężenie kortyzolu (6:00 – 8:00 rano) oraz stosowanie diety z dużym deficytem kalorii lub z małą ilością protein (nie pozwala podtrzymać masy mięśniowej w czasie redukcji). Katabolizm mogą powodować choroby, w tym nowotworowe, a nagła, niewyjaśniona utrata wagi wraz z [...]
[...] należy zastanowić się, co można zrobić, aby intensywnie trenujący młodzi ludzie, mogli właściwie odżywiać swoje rosnące ciała, również pod kątem właściwej ilości protein. Odżywki wysokobiałkowe na ratunek? Oczywiście można dążyć do zwiększenia spożycia produktów wysokobiałkowych, ale czasem wygodniej, np. zajęcia w szkole, albo okres [...]
[...] stanowić ciekawą alternatywę i przekąskę dla osób, u których zalecono ograniczenie tych związków. Mimo że w posiłkach nie zobaczymy ani grama mięsa, każde z nich dostarcza protein, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co mamy do wyboru? ALLNUTRITION VEGANMEAL 280 G CONTINENTAL- danie kontynentalne z kaszą bulgur i [...]